6 tips til akustik

Kender du det, at lydniveauet på din arbejdsplads dagligt bliver utrolig højt, selvom de ansatte udfører helt normalt kontorarbejde? Oplever du for eksempel, at en dialog mellem to medarbejdere/kolleger kan høres tydeligt i hele storrumskontoret, eller at hyggen ved kaffemaskinen ødelægger koncentrationen.

Mange tror, at de kan fikse problemet ved at købe et par lyddæmpende felter og hænge dem på væggen. Der også mange, der har en forventning om, at akustikregulerende elementer skal kunne fjerne al lyd.

Vi ved, at lyddæmpende vægdekorationer oftest ikke er nok til at dæmpe det samlede lydniveau og skabe ro på din arbejdsplads. Vi ved også, det ikke er meningen, at akustikregulerende elementer skal kunne fjerne al lyd.

God akustikregulering består af en kombination af flere tiltag. Undgå halve løsninger og læs vores seks tips til, hvilke tiltag der kan reducere lydniveauet på din arbejdsplads.

 

1. Arbejdspladsens kultur
Start altid med at tage arbejdspladsens kultur op til overvejelse. Akustikelementer skal dæmpe lyd – ikke fjerne den. Derfor er det afgørende for et sundt og godt arbejdsmiljø, at I aftaler nogle spilleregler for ophold i lokalet/lokalerne. I kan for eksempel tage et møde med medarbejderne om, hvad I kan gøre for at vise hensyn til hinanden – både når I har brug for dialog, telefonsamtale og fordybelse. Er der nogle former for dialog, der skal flyttes til andre lokaler? Er det tilladt at tale højtlydt sammen, eller er det på sin plads at dæmpe stemmerne en smule? Skal længere telefonsamtaler foregå i andre rum? Er det ok at lytte til musik i høretelefoner eller at bære høreværn? Lad medarbejderne selv komme med forslag – det er dem, der opholder sig i rummet til daglig.

 

2. Mulighed for at trække sig
Overvej også, om der er behov for at skabe mindre rum i rummet, for eksempel med små samtalerum, nicher eller telefonbokse. Hvis man placerer disse rum i nærheden af den daglige aktivitet, giver det god mulighed for at trække sig ved længere telefonsamtaler eller ved spontane dialoger, så man ikke forstyrrer.

 

3. Loft, væg og gulv
Når lyd skal dæmpes effektivt, er det nødvendigt, at I forholder jer til de største overflader først: loft, væg og gulv.

 

  • Loft
    De fleste lofter er beklædt med lyddæmpende plader, der ikke vækker opsigt. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan I supplere op med lydabsorberende lamper eller lofthængte akustikpaneler.
  • Væg
    Væggene kan med fordel dekoreres med lyddæmpende udsmykning af forskellig art – og her findes der mange smukke og effektive muligheder. Akustikpaneler fås i forskellige former, farver og materialer. De bruges ofte som dekoration, men de kan også bruges til at skabe budskaber. Fx kan I få udformet jeres logo i lyddæmpende materiale, eller I kan vælge miljøvenlige materialer og hermed signalere miljøbevidsthed.
  • Gulv
    I forhold til gulvene er den helt afgørende faktor materialevalg. Stengulve give en mere rungende akustik end træ, mens et væg-til-væg-gulvtæppe absorberer mest lyd.

 

4. Møblement
Når I har forholdt jer til de største flader, er der mulighed for at tænke lyddæmpning ind i møblementet. Polstrede møbler er oplagte, men der findes også mindre synlige løsninger, som kan absorbere lyd, fx møbler med en stofbeklædt bag- eller underside.

 

5. Visuel støj
Visuel støj skal også tages alvorligt og kan have indvirkning på medarbejderens samlede oplevelse af støj. Visuel støj kan for eksempel minimeres med rolige vægfarver, afskærmning til områder med meget aktivitet eller ved at fjerne synligt rod.

 

6. Gangarealer
Gangarealer er ofte en stor kilde til både visuel og auditiv støj. Permanent eller fleksibel afskræmning kan skabe ro til fordybelse. Lyden af fodtrin kan yderligere dæmpes ved hjælp af gulvtæpper.

Løsningen til en god akustik skal sidde i skabet fra starten. I Kito & Co. er vi både klar til at vejlede, designe og levere en unik løsning, som er tilpasset netop de behov, der er på din arbejdsplads. Kontakt Kim eller Torben for at få et gratis og uforpligtende møde om jeres akustikudfordringer i dag.